wp-content/uploads/Kreditmaksimum.jpg

Kreditmaksimum


Når der ydes kredit eller lån i almindelighed, sker det ofte på en række betingelser(kreditvilkår) og rammer mellem låntager og långiver (debitor og kreditor).

Disse betingelser kan eksempelvis omfatte, hvor meget kreditten er på, hvor længe kreditten strækker sig over, og hvornår kreditten skal indfries.

Når der tales om kredittens grænse, bruges termen “kreditmaksimum.”

Kreditmaksimum er altså det maksimale beløb, som en långiver (kreditor) ønsker at give i kredit til en låntager (debitor).

Kreditmaksimum benævnes ofte også som kreditmax, kreditgrænse eller kreditramme – men dækker grundlæggende over én og samme ting.

Hvorfor have et kreditmaksimum?

Al kredit og gæld indebærer en risiko for långiver/kreditor.

Risikoen består i, at långiver/kreditor ikke får hele eller dele af sit udestående hjem fra låntager/debitor. Dette kan eksempelvis skyldes død, konkurs eller andre økonomiske forhold, der har påvirket debitors betalingsevne siden optagelsen af lånet/kreditten.

Derfor bør långiver/kreditor altid forsøge at begrænse sin risiko for tab – og det sker blandt andet ved at indføre et kreditmaksimum.

Med et tilpasset kreditmaksimum er du med til at minimere din risiko for tab, hvis uheldet skulle være ude, og din låntager går konkurs, dør eller oplever andre forhold, der påvirker betalingsevnen.

Kreditmaksimum er dermed ikke med til at undgå et eventuelt tab, men til at begrænse det.

Hvad bør et kreditmaksimum være på?

Det spørgsmål får vi ofte, men det enkle svar er, at ingen kunder er ens – og derfor bør deres kreditmaksimum heller ikke være det.

Når det er sagt, er der dog mange virksomheder, der eksempelvis yder 25.000 eller 50.000 kroner i kredit til alle nye kunder uden at foretage de store kreditvurderinger, KYC eller lignende.

Ønsker kunden mere kredit end det, vil det ofte kræve en manuel kreditvurdering, KYC eller lignende handlinger.

Der er ingen rigtig eller forkert måde at yde kredit på – nogle kunder bør slet ikke have kredit, mens andre kunder kan have millioner i kredit.

Du skal blot være opmærksom på, at jo mere kredit du yder, desto højere er din risiko.

Vi anbefaler altid, at du bruger den fornødne tid på at undersøge, hvem dine kunder er; trække de seneste regnskaber, foretage en kreditvurdering, lave en forespørgsel i et gældsregister og lignende.

På baggrund heraf kan du fastsætte et kreditmaksimum.

Få hjælp til at fastsætte dit kreditmaksimum med Qatchr

Qatchr er et online værktøj til kreditvurdering, KYC og kreditfastsættelse.

Med Qatchr får du et effektivt redskab til at få et indblik i dine kunder og deres økonomiske situation.

Qatchr kan foretage kreditvurderinger på både privatpersoner og virksomheder og giver dig dermed de rette værktøjer til fastsættelsen af et kreditmaksimum.

Kontakt os allerede i dag – vi viser dig gerne, hvad værktøjet kan, og hvordan det kan tilføje værdi for din forretning.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage 08.30-15.30, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om vores services.