5 tips til at spotte en konkurs


I gennemsnit oplever vi mere end 5.000 danske virksomheder, der går konkurs årligt. Årsagerne til en konkurs kan være mange – men ofte sker det ud af det blå for både kunder, samarbejdspartnere og leverandører, som ofte efterlades med en dårlig oplevelse, og med ubetalte regninger.

De mange årsager gør det udfordrende at spotte konkurser på forhånd. Men det er ikke umuligt! I denne artikel vil vi klæde dig bedre på til at identificere faresignalerne i god tid.

Scroll ned og læs mere

1. Regnskabstal

Der er utroligt mange faktorer, der kan indikere, om en virksomhed er under konkurs – eller er på vej til det. Dog er det i mange tilfælde regnskabstallene, som man bør analysere på først for at danne sig et billede af virksomhedens økonomiske situation.

For på trods af, at regnskabstal ofte er op imod 1 år gamle, så viser regnskabet en indikation af, hvordan virksomheden klarer sig; er der vækst i medarbejdere, omsætning, bundlinje, egenkapital, aktiver osv.

Det har aldrig været nemmere at finde regnskabstal som nu, og er ofte blot få klik væk – også hos Qatchr, hvor regnskabstal er en del af vores kreditvurderinger af virksomheder.

Læs også: Nøgletal – Et vigtigt værktøj

2. Betalingsmønstre ændres

Virksomheder betaler ofte deres fakturaer på vidt forskellige måder; nogle betaler før betalingsfristen, andre på dagens, mens nogle betaler konsekvent for sent.

Ændres dette mønster markant, er det ofte et alarmerende tegn, som du bør være opmærksom på. For rigtig mange virksomheder, der har økonomiske udfordringer, vælger ofte at prioritere deres regninger – og ofte er din faktura ikke prioriteret over huslejen eller medarbejders løn.

3. Hvem ejer virksomheden?

Hvem ejer egentlig den virksomhed, som du handler med? De færreste tænker over det i hverdagen – men vi anbefaler, at du altid sætter dig ind i, hvem der ejer og driver virksomheden.

Vi ser ofte virksomhedsejere, som har mange konkurser bag sig. Dette er naturligvis en øget risiko for dig, da de har en tendens til at køre i sænk. Mange konkurser tegner ofte et billede af dårlig ledelse og økonomistyring.

Med Qatchr kan du faktisk identificere konkursryttere og CVR-relaterede personer med konkurser i ryggen. Når du kreditvurdere en virksomhed eller slår en CVR-person op, får du nemlig indblik i indirekte og direkte konkursrelationer.

Det er værdifuld information, som du kan bruge i din kreditpolitik.

4. Vær opmærksom på visse brancher

Konkurser sker i alle branche, blandt alle typer og størrelser af virksomheder. Men alligevel er der visse brancher og virksomhedstyper, der er overrepræsenteret blandt konkurserne i Danmark. Disse skal du være opmærksom på, da de kan udgøre en økonomisk risiko at handle med.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at langt de fleste konkurser sker inden for handel, handel og transport, bygge og anlæg samt erhvervsservice.

Har du en overrepræsentation af kunder, der befinder sig netop i disse brancher, skal du være opmærksom. Vi anbefaler at du kreditvurdere disse erhvervskunder oftere.

5. Kreditvurdering

Kreditvurdering af virksomheder og kunder generelt er aldrig en garanti for at kunne spotte en dårlig betaler – eller undgå en konkurs. Men du er væsentligt bedre stillet og langt mere oplyst, med de præcise kreditvurderinger.

Hos Qatchr har vi Danmarks måske mest avancerede kreditvurdering – der inddrager relevante økonomiske oplysninger om dine kunder, herunder også regnskabsdata (såfremt de er offentlige!).

Få en gratis demo af Qatchr

Qatchr er Danmarks måske mest brugervenlige og nøjagtige kreditvurderingsværktøj for små- og mellemstore danske virksomheder.

Vi er så overbevist om, at vi kan bidrage til en bedre økonomiske indsigt hos dine kunder ved hjælp af kreditvurderinger, at vi tilbyder en gratis og 100% uforpligtende demo.

Prøv en gratis og uforpligtende demo af Qatchr allerede nu.

 Har du spørgsmål?

Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage 08.30-15.30, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om vores services.