Betalingsdatoen angiver den dag, hvor en kunde faktisk gennemfører betalingen af en regning eller faktura – uanset hvornår beløbet modtages af kreditor. Det er et centralt begreb i både regnskab, kreditstyring og betalingsopfølgning, men forveksles ofte med begrebet betalingsfrist.
Selvom de to datoer i praksis nogle gange falder sammen, har de ikke samme betydning. Betalingsdatoen beskriver handlingen (kunden betaler), mens betalingsfristen beskriver forpligtelsen (kunden skal betale).
Det er vigtigt at skelne mellem betalingsdato og betalingsfrist:
Eksempel: En faktura med betalingsfrist den 1. juni betales først den 3. juni. I dette tilfælde er betalingsdatoen den 3. juni – og betalingen er dermed forsinket, uanset årsagen.
I dansk praksis gælder det, at en betaling er rettidig, hvis:
Ved bankoverførsler betyder det, at betalinger foretaget sent på dagen – særligt uden for bankens åbningstid – først vil kunne ses hos modtageren 1-2 hverdage senere. Det er derfor normalt at opleve forsinkelser i registreringen.
Det er ikke unormalt, at en betaling “hænger” i bankoverførslen. Derfor anbefales det, at du venter minimum 1-2 bankdage efter betalingsfristen, før du påbegynder en egentlig rykkerproces eller sender inkassovarsel.
Det giver dig:
For virksomheder med mange kunder og løbende salg er betalingsdatoer afgørende for styring af likviditet og cash flow. Når du ved, hvornår pengene faktisk kommer ind, kan du bedre planlægge betalinger, investeringer og drift.
Derfor er det en god idé at:
Med et kreditværktøj som Qatchr får du adgang til betalingsdata, historik og anbefalinger, der kan hjælpe dig med netop det.
Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage 08.30-15.30, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om vores services.
Mandag 08.30 - 15.30
Tirsdag 08.30 - 15.30
Onsdag 08.30 - 15.30
Torsdag 08.30 - 15.30
Fredag 08.30 - 15.30
Mail: info@qatchr.dk